champagne paul bara

100% GRAND CRU, 100% EGYEDISÉG

Auguste François Bara 1833-ban érkezett Bouzy városába kádárként, és hamarosan szőlőművelésbe kezdett a kivételes grand cru termőhelyen. Első, saját néven futó grower champagne-ukat a jelenlegi tulajdonos édesapja jegyzi, palackjaik meg sem álltak New York-ig. A hatodik generáció képviselőjeként Chantale Bara a pincészet teljes megújításával és a termelői elit klub, a Club Trésors de Champagne elnökeként építette tovább a családi örökséget.

Kizárólag saját 11 hektárjukról szüretelnek és mindössze évi 100 000 palack champagne-t készítenek, de azt teljes odafigyeléssel. A pinot noir hegemóniáját némi chardonnay egészíti ki, míg meunier-t egyetlen cuvée-jük sem tartalmaz. Csak a legtisztább, első mustszakaszt használják. Sajátosságuk, hogy almasavbontást nem végeznek, cserében legalább 3-4 éven át érlelik a NV champagne-okat is.

A pinot noir specialistájaként Christian Forget pincemester – egyben a Kreinbacher Birtok szakmai tanácsadója – a Bara egyedi stílusát hangsúlyozza tovább. Jól strukturált, elegáns, a 100% grand cru Bouzy terroir-ját a lehető legtisztábban kifejező champagne-t készítenek. Gyümölcsös és élénk pinot noir karakter, markáns savak és frissesség. 

  • 80 % pinot noir és 20 % chardonnay házasítása, az érlelés messze a kötelező 15 hónapon túl, 3-4 éven át tart. Alma, mangó és citrusok illatával nyit. A két szőlőfajta kiegyensúlyozott házasítása; érett, finoman összetett és kellően mély. Mindez élvezetes savakkal és kellemes utóízzel társul.

    Dosage: 9 g/l

    Magnum (1,5 l) palackban is!

  • Az esős nyarat átfordította az augusztus végi és szeptemberi napos, szinte forró időjárás - 2014-ben ez adta az évjárat karakterét: a pinot noir sokkal inkáb fineszes és friss borokat adott, mint általában. A házasításba 10% chardonnay is került. 100% grand cru területről, 35-40 éves tőkékről származik. Hosszan érlelték seprőn. Alma, cseresznye és szilva, később körte és krétás jegyek érkeznek. A kirobbanóan friss és gyümölcsös, citrusos összhatás hosszú utóízében is kitart.

    Dosage: 8 g/l

    Magnum változatban elérhető: Brut Millésime 2016

  • A Special Club palack egyet jelent a minőséggel, hiszen ezt a cuvée-t csak kivételes évjáratokban készítik el és kétszer is bizonyítania kell a mintegy 50 borászból álló szakmai panel előtt: először házasításként, majd kész pezsgőként. A Baránál ebben a tételben a legalacsonyabb a pinot noir aránya, de 70%-kal még így is markáns túlsúlyban van a 30% chardonnay-hoz képest. Illata friss és ásványos, amit fehérhúsú barack nyit, majd pörkölt mandula és némi virág teszi gazdagabbá. Ízében is dominál a friss, lédús gyümölcsösség, a citrusok szép összhangban állnak az ásványos jegyekkel. Krémes, savai szépen integráltak.

    Dosage: 7 g/l

  • A cuvée összetétele 70 % pinot noir és 18 % chardonnay, amelyhez 12 % Bouzy Rouge vörösbort házasítanak, a klasszikus champagne-i módszert követve. Illatában málna, eper és cseresznye érezhető. Karakteres rosé, melyet a grand cru termőhely vörösbora tesz gazdaggá. Gyümölcsössége igéző, savai határozottak.

    Dosage: 9 g/l

    Magnum (1,5 l) palackban is!