Iratkozzon fel!

18
03
22
Typiquement Charles, avagy champagne karakterrel
Mindennél jobban várjuk, hogy Cyril Brun pincemester tolmácsolásában halljuk a Charles Heidsieck ház történetét és mindazt a sok apró részletet, aminek köszönhetően Charles pezsgői valóban összetéveszthetetlenek. Már nincs sok hátra április 5-ig, a VinCE Budapest Wine Show nyitó mesterkurzusáig, de addig is következzen néhány izgalmas részlet a maison kimeríthetetlen aktáiból.
A CRAYÈRE-EK ÉS A NEGYEDIK DIMENZIÓ
Charles-Camille Heidsieck 29 évesen, 1851-ben alapította meg champagne-házát és már első lépésével felvállalta, hogy nem a járt úton kíván elindulni; rendhagyó módon családneve mellett keresztnevét is használta a pezsgők címkéjén. Úttörő volt az amerikai piac meghódításában is, ahol Champagne nagyköveteként híres közszereplővé vált. Később az idő őt igazolta, utazásaival sikerült megalapoznia a ház jövőjét. Hasonlóan előremutató döntés volt az is, hogy 1867-ben szőlőterületek helyett inkább érlelőpincékbe fektetett.
A crayère-ek olyan mészkőből vájt pincék Reims-ben, amelyeket római kori kőfejtőkből alakítottak ki és járatokkal kötöttek egybe. A champagne-ok itt ideális körülmények között érlelődnek: állandó 10 fokos a hőmérséklet és optimális a páratartalom. Az érlelőterek rendkívül látványosak is, a kétezer éves múltú, föld alatti katedrálisok az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerültek. Külön érdekesség, hogy a Brut Réserve palackformáját a 9-es számú pincéjükről mintázták, a Blanc des Millénaires díszdobozának hófehér íveit szintén a crayère-ek inspirálták.
A 47 pince és az összekötő járatok csendjében az érlelési idő meghatározó a champagne-ok stílusára nézve. Olyan karakterjegyek születnek itt meg, mint a komplexitás, mélység és a selymes textúra. Ahogy korábbi pincemesterük, Thierry Roset megfogalmazta „az idő a negyedik dimenzió, a negyedik fajta, amivel dolgozom”.
PINCETITKOK A BRUT RÉSERVE-RŐL
Az alapító karizmatikus egyénisége talán ebben a pezsgőjükben a legnyilvánvalóbb, és a VinCE Budapest mesterkurzusán most a Brut Réserve három változatát kóstolhatjuk egymás mellett. Ami közös bennük, hogy a réserve borok aránya kivételesen magas, de az bázis három különböző évjárat, 2008, 2010 és 2012.
De mi lehet a titka, hogy a Brut Réserve kétszer volt a NV Brut kategória abszolút világbajnoka a CSWWC-n? A nem mindennapi koncepciót Daniel Thibault idején dolgozták ki, ő építette ki a réserve bor készletet azzal a céllal, hogy a sok-sok rendelkezésre álló alapborból a lehető legjobb házasítást készíthessék el.
- Ahogy nőtt a fajtánként, területenként, évjáratonként félretett borok száma, lehetőségük nyílt rá, hogy 40%-ra növeljék a réserve arányát. Sőt, később a legidősebb alapborok érlelését 10-ről 15 évre növelték, így a házasításban szereplő réserve tételek átlagéletkora 10 évre nőtt.
- Döntést hoztak arról is, hogy a seprőn érlelés legyen minimum 3-4 év hosszú, és az elsők között voltak, akik éltek a mis en cave jelöléssel – minden palackjuk hátcímkéjén feltűntetik a palackozás és a degorzsálás időpontját.
- Charles stílusát azzal is tovább csiszolták, hogy a champagne elkészítéséhez felhasznált 120 termőhelyet mindössze 60 cru-re szűkítették. A karakter gerincét Oger, Amonnay és Verneuil adja.
- A crayère-ről mintázott palackforma az aromák fejlődését és így a komplexitást segíti, mivel a szélesebb felületen a bor és a seprő nagyobb felületen találkozik.
A MESTERMŰ ÚJ ÉVJÁRATA
Presztízs cuvée-jüket, a Blanc des Millénaires-t 1983 óta mindössze öt évjáratban készítette el a ház. 1985 és 1990 után következett az 1995-ös kiadás, amely mára valódi ritkaságnak számít. Több mint húsz év után is olyan trófeákat érdemelt ki, mint a Decanter World Wine Awards „Best Library Vintage” (2016) vagy „Best in Show – Best Sparkling” (2017) címe. A chardonnay eleganciája, kivételes gazdagsága a legtöbb szakértőnél 95 pontot kapott. (A tétel limitált mennyiségben még rendelhető!)
„A tűzköves, puskaporos levegőbe szegfűszeg, ánizs tolul. A mousse igazi öröm. Leírhatatlanul hosszú. Komplex, fiatal pezsgő még ma is. Nem sok cshampagne létezik, amely ezt a frantasztikus minőséget képes húsz év után is tartani.” – 19 pont, Márkus György, Burgundia és Champagne (2016)
Utódja, a Blanc des Millénaires 2004 épphogy debütált a nemzetközi piacokon, így igazán szerencsések vagyunk, hogy a VinCE Budapestre megérkeznek az országba az első palackok. A kivételes textúra érdekében elkészítéséhez a legkiválóbb chardonnay-kat keresték, a Côte des Blancs régióban négy grand cru-t és egy premier cru-t választottak ki. Oger struktúrát, Mesnil-sur-Oger egyensúlyt, Avize ásványosságot, Cramant bora komplexitást és végül Vertus friss és virágos jegyeket adnak hozzá a házasításhoz. A palackokat különösen hosszan érlelték: több mint 11 év után degorzsálták.
„A lenyűgözően friss 2004-es kiadás máris gyönyörű patinát, hosszú finish-t és selymes textúrát mutat. Annak a cuvée-nek a stílusjegyeit, amely legalább annyira legendás, mint a ház egykori alapítója.” – Cyril Brun, chef de cave a 2004-es évjáratról
PROGRAMOK CYRIL BRUNNEL
Typiquement Charles - VinCE Budapest mesterkurzus
- április 5-én 9-től a Várkert Bazárban, infó és jegyek EZEN A LINKEN
CHAMPAGNE SOR
Charles Heidsieck Rosé Réserve
Charles Heidsieck Brut Réserve Magnum (2012-es alap)
Charles Heidsieck Brut Réserve (2010-es alap)
Charles Heidsieck Brut Réserve (2008-as alap)
Charles Heidsieck Brut Millésime 2006 – új évjárat
Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 2004 – premier
Charles Heidsieck Brut Millésime 1989 Jeroboam – egy ritkaság a ház érlelőpincéjéből
A VINCE BUDAPESTRŐL
Kelet-Közép-Európa legnagyobb presztízsű boreseményén 160 kiállító több mint 1000 borát kóstolhatja és mesterkurzusaikon a borvilág sztárjaival találkozhat árpilis 5-7 között.
&
Le Style Charles – Champagne vacsora a Costesben
Palágyi Eszter és a Costes Restaurant kivételes fogásaival egy valódi fine dining élmény születésén dolgozunk, Charles stílusára hangolva, különleges tételekkel kísérve.
(Az est teltházas, köszönjük az érdeklődést!)