Kreinbacher borászat

Kreinbacher borászat - Futur Classiques

A birtok

Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és az szőlészet, a birtok fejlesztése is, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg. A borászat mára mintegy 40 hektáron gazdálkodik és évente további 20 hektárról szüretel.


Kreinbacher borászat - Borok vulkáni örökséggel

Borok vulkáni örökséggel

A Nagy-Somlói borvidék története 4-5 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor a felszínre tört láva megszilárdult bazalttömege fokozatosan kiemelkedett az egykori beltenger kiszáradt medréből. A hegy felszínét borító, masszív kőzet megvédte a talaj alsó, laza üledékes részét az eróziótól, a szelek és folyók hatásától – a Somlót éppen ezért, időtállósága miatt nevezik tanúhegynek.

Jellegzetesen ásványos karakterű, lassan fejlődő és koncentrált borai épp ezt az örökséget képviselik, híresek hosszú eltarthatóságukról.

A Kreinbacher Birtok területei kiváló fekvésű, a bazaltorgonák alatti dűlők, amelyeket organikusan művelünk. A fő szőlőfajták a juhfark, a furmint, az olaszrizling és a hárslevelű. Ezek mellett syrah-val is dolgozunk és eddigi eredményeink jele, hogy Somló elismert szőlőfajtái között kapott helyet.
A tapasztalatszerzésben Stefano Dini tanácsadó működik közre, aki Bodorkós Norbert szakmai vezető, Várszegi György borász és Molnár Dániel szőlész munkáját segíti.

Bazalttal kövezett út
a jövőbe

A birtok fejlesztése 2011-ben érkezett következő nagy állomásához az Európai Uniós támogatással megvalósult új birtokközpont, borászat és pezsgőpincészet átadásával. 2014-ben a Kreinbacher Birtok első itt készített pezsgőivel is bemutatkozott, újabb fejezetet nyitva a hegy történetében. 2015 tavaszától egyedi kialakítású szobák és új bistro várja mindazokat, akik még közelebbről szeretnék felfedezni Somló borait, dűlőit, vagy a tradicionális pezsgőkészítés lépéseivel ismerkednének.

Kreinbacher borászat - Borok vulkáni örökséggel Kreinbacher borászat - Borok vulkáni örökséggel

Több év szoros együttműködés után az első pezsgők elkészülésével még nagyobb örömmel dolgozom azon, hogy a Kreinbacher Birtokkal közösen, a champagne-i hagyományok és helyi adottságok kiaknázásával építsük a somlói pezsgők jövőjét.

Christian Forget

a champagne-i Domaine Paul Bara pincemestere

Kreinbacher borászat - Pincebejárat

Borok

A Kreinbacher Birtok kereskedelmi partnere a Bortársaság.
www.bortarsasag.hu

Pezsgők

Munkánk során mindig az volt számunkra a legfontosabb, hogy megtanuljuk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet Somlóból és tradicionális szőlőfajtáiból. Tudjuk, hogy ha komolyan vesszük a pezsgőkészítés feladatát, a hegy idővel felfedi előttünk értékeit.


Mit jelent a
Futur Classique?

A Futur Classique a Kreinbacher pezsgők elkészítésének elveit és törekvéseit összefoglaló keretrendszer. Módszereink, irányelveink és a mögöttük álló gondolatok szövete, amely pezsgőink egyedi karakterét és minőségét meghatározza. Egyben annak a tudásnak az esszenciája, amelyet a Kreinbacher pezsgők készítésekor gyűjtünk, és amely mindig is része lesz minden csepp pezsgőnknek.

tudás és terroir

A pezsgőkészítés során felhasználjuk mindazt a szőlészeti, borászati tapasztalatot, amit a Kreinbacher Birtok eddigi fennállása óta gyűjtöttünk. Eddig is sokat tanultunk az szőlőművelésről és borkészítésről, Somlóról és a furmintról, de szeretnénk még többet tudni.

Méthode Traditionnelle

A champagne-i pincemester, Christian Forget útmutatásával a Méthode Traditionnelle, azaz palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőkészítés minden mozzanatánál a világhírű borvidék, Champagne több száz éves tapasztalataira építhetünk.

Időtálló értékek

A legfontosabb feladatot maga az idő végzi. A palackok érlelése 24−36 hónapon át tart, minden tételnél a minőségi pezsgők kategóriájában előírt, 9 hónapos érlelési idő minimum kétszeresét vesszük alapul. Ez természetesen a pezsgők fejlődésével többszöröződhet, de kevesebb sosem lehet.

Precizitás

A pezsgőkészítés folyamatában minden egyes részletnek jelentősége van. Ezért választottuk a champagne-ban alkalmazott Coquard préseket, ezért figyelünk oda az érlelő terek megfelelő temperálására, és ezért ragaszkodunk a legjobb technológiához.

Furmint

Somló emblematikus szőlőfajtájának a pezsgőkészítésben új, a konvencionálistól eltérő szerepet szánunk. Célunk az ideális reduktív, neutrális, ám cizellált alapborok készítése, amelyhez Somló hűvösebb, keleti fekvésű területeiről szüretelünk. A megfelelő szőlőművelés és az egyes munkafázisok - így a szüret - gondos időzítése mellett alapelvünk, hogy kizárólag hibátlan minőségű, egészséges fürtök kerülhetnek feldolgozónkba.

Stílus és egyensúly

A Kreinbacher pezsgői végső formájukat a szigorú kóstolópanel döntése alapján, a megfelelő dosage (cukortartalom) beállításával nyerik el. A Brut Nature-től a Brut és Extra Dry változatig minden különböző stílusú pezsgőnk elkészítésekor kifinomult egyensúly elérésére törekszünk, amin a Champagne Paul Bara pincemestere, Christian Forget és a Birtok szakértői csapata együtt dolgoznak.

Kreinbacher borászat - Mit jelent a Futur Classiques?

Futur Classique design

A Kreinbacher pezsgők szimbólumai, a hóvirág és a huszárvágás, kifejezik fontos kötődésünket Somlóhoz
és magyar identitásunkhoz.

A hírnök

A Kreinbacher pezsgők hóvirág motívumát a Somlón őshonos, számunkra szimbolikus erejű növény inspirálta. A hegy szikláinak tövében a hóvirág bont elsőként virágot a tél után, ahogyan a Kreinbacher Futur Classique is felvállalja, hogy a somlói pezsgők jövőjének hírnöke lesz.

Kreinbacher borászat - Mit jelent a Futur Classiques?

A virtus

A stilizált huszárvágás a magyarság kreatív, olykor váratlan és vakmerő megoldásainak örök szimbóluma. Mi is ezzel a szellemiséggel kezdtünk pezsgőkészítésbe a Somlón. A huszárvágás motívum lendülete a pezsgők címkéjén ugyanazt az asszimetrikus architektúrát idézi, amely az új birtokközpont építészetében is meghatározó. A vonal teljes hosszában kettéhasítja a címkét – előtérbe helyezve magát a pezsgőt –, amivel azt fejezi ki, hogy mindig önmagunk elé helyezzük azokat az értékeket, amelyek megteremtésén dolgozunk.

Hiszünk benne, hogy ha megfelelő tisztelettel kezeljük a különleges terroirt és a somlói furmint egyediségét, ha haladó szemlélettel, de tradicionális módszerekkel alakítjuk pezsgőinket, idővel a jövő klasszikusai születhetnek meg kezeink között.

Kreinbacher József

alapító-tulajdonos