Iratkozzon fel!
  • Kapcsolat
  • Kapcsolat
    Nyelv / Language
    Magyar
    English
    Elmúlt már 18? Are you over 18?
    Igen Yes
    Nem No
    Nyelv / Language
    Magyar
    English
    Elmúlt már 18? Are you over 18?
    Igen Yes
    Nem No

    A kreinbacher.hu sütiket (cookie-kat) használ. Az oldal további használatával hozzájárul a sütik használatához.

    Értem

    A kreinbacher.hu sütiket (cookie-kat) használ. Az oldal további használatával hozzájárul a sütik használatához.

    Értem

    A Birtok

    Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a borászat fejlesztése, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg. Mára mintegy 43 hektáron gazdálkodunk organikusan és évente további 20-30 hektárról szüretelünk.

    bazalttal kövezett út a jövőbe

    Történetünk 2011-ben érkezett következő nagy állomásához az Európai Uniós támogatással megvalósult új birtokközpont, borászat és pezsgőpincészet átadásával. Az első itt készített pezsgők 2014-ben mutatkoztak be, újabb fejezetet nyitva a borvidék történetében.
    2015 tavaszától egyedi kialakítású szobák és bistro, borbár várja mindazokat, akik még közelebbről szeretnék felfedezni Somló borait és dűlőit, vagy a tradicionális pezsgőkészítés lépéseivel ismerkednének.

    borok vulkáni örökséggel

    A Nagy-Somlói borvidék története 4-5 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor a felszínre tört láva megszilárdult bazalttömege fokozatosan kiemelkedett az egykori beltenger kiszáradt medréből. A hegy felszínét borító, masszív kőzet megvédte a talaj alsó, laza üledékes részét az eróziótól, a szelek és folyók hatásától – a Somlót éppen ezért, időtállósága miatt nevezik tanúhegynek. Jellegzetesen ásványos karakterű, lassan fejlődő és koncentrált borai épp ezt az örökséget képviselik, híresek hosszú eltarthatóságukról.

    A Kreinbacher Birtok területei kiváló fekvésű, a bazaltorgonák alatti dűlők, amelyeket organikusan művelünk. A fő szőlőfajták a juhfark, a furmint, az olaszrizling és a hárslevelű. Ezek mellett syrah-val is dolgozunk és eddigi eredményeink jele, hogy Somló elismert szőlőfajtái között kapott helyet.
    Bodorkós Norbert szakmai vezető, Várszegi György borász és Molnár Dániel szőlész munkáját Christian Forget, a champagne-i Paul Bara pincemestere és Stefano Dini szőlészeti tanácsadó segítik.

    Somló óriási potenciállal rendelkezik, a furmint szőlőfajta pedig tökéletes összhangot mutat a talajjal, és nagyon szép arcát ismerhettük meg a pezsgőben is. Szép aromatika, kifinomultság jellemzi - és mi pont ezt kerestük!

    Christian Forget a champagne-i Domaine Paul Bara pincemestere, a Birtok tanácsadója

    Borok

    Olaszrizling
    Hárslevelű
    Tramini
    Rozé
    Nagy-Somlói
    Furmint
    Juhfark
    Hárslevelű Selection
    Juhfark Selection
    Öreg Tőkék Bora
    Birtokvörös
    Syrah

    A Kreinbacher Birtok kereskedelmi partnere a Bortársaság.
    www.bortarsasag.hu

    Pezsgők

    Munkánk során mindig az volt számunkra a legfontosabb, hogy megtanuljuk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet Somlóból és tradicionális szőlőfajtáiból. Tudjuk, hogy ha komolyan vesszük a pezsgőkészítés feladatát, a hegy idővel felfedi előttünk értékeit.

    mit jelent a futur classique?

    A Futur Classique a Kreinbacher pezsgők elkészítésének elveit és törekvéseit összefoglaló keretrendszer. Módszereink, irányelveink és a mögöttük álló gondolatok szövete, amely pezsgőink egyedi karakterét és minőségét meghatározza. Egyben annak a tudásnak az esszenciája, amelyet a Kreinbacher pezsgők készítésekor gyűjtünk, és amely mindig is része lesz minden csepp pezsgőnknek.

    tudás és terrior

    A pezsgőkészítés során felhasználjuk mindazt a szőlészeti, borászati tapasztalatot, amit a Kreinbacher Birtok eddigi fennállása óta gyűjtöttünk. Eddig is sokat tanultunk az szőlőművelésről és borkészítésről, Somlóról és a furmintról, de szeretnénk még többet tudni.

    időtálló értékek

    A legfontosabb feladatot maga az idő végzi. A palackok érlelése 24−36 hónapon át tart, minden tételnél a minőségi pezsgők kategóriájában előírt, 9 hónapos érlelési idő minimum kétszeresét vesszük alapul. Ez természetesen a pezsgők fejlődésével többszöröződhet, de kevesebb sosem lehet.

    furmint

    Somló emblematikus szőlőfajtájának a pezsgőkészítésben új, a konvencionálistól eltérő szerepet szánunk. Célunk az ideális reduktív, neutrális, ám cizellált alapborok készítése, amelyhez Somló hűvösebb, keleti fekvésű területeiről szüretelünk. A megfelelő szőlőművelés és az egyes munkafázisok - így a szüret - gondos időzítése mellett alapelvünk, hogy kizárólag hibátlan minőségű, egészséges fürtök kerülhetnek feldolgozónkba.

    méthode traditionnelle

    A Birtok csapata Christian Forget útmutatásával a Méthode Traditionnelle, azaz palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőkészítés minden mozzanatánál a világhírű borvidék, Champagne több száz éves tapasztalataira építhet.

    precizitás

    A pezsgőkészítés folyamatában minden egyes részletnek jelentősége van. Ezért választottuk a champagne-ban alkalmazott Coquard préseket, ezért figyelünk oda az érlelő terek megfelelő temperálására, és ezért ragaszkodunk a legjobb technológiához.

    stílus és egyensúly

    A Kreinbacher pezsgői végső formájukat a szigorú kóstolópanel döntése alapján, a megfelelő dosage (cukortartalom) beállításával nyerik el. A Brut Nature-től a Brut és Extra Dry változatig minden különböző stílusú pezsgőnk elkészítésekor kifinomult egyensúly elérésére törekszünk, amin együtt dolgozik a Birtok szakértői csapat és Christian Forget, a Champagne Paul Bara pincemestere.

    Extra Dry
    Brut Classic
    Brut Nature
    Prestige Brut
    Rosé Brut
    Így készült első Rosénk

    Magnum hatás

    A magnumoknál az alapbor, a házasítás ugyanaz, az eredmény mégis egy frissebb, gazdagabb pezsgő finomabb habzással.
    Ennek egyetlen magyarázata a méretkülönbség: a normál és magnum palack nyaka azonos méretű, míg az űrtartalom a duplája, így ugyanannyi pezsgőre fele annyi levegő jut. A kevesebb oxigén jelentősen, nagyságrendileg tíz nappal lelassítja a második erjedést, amely során újabb, összetett aromák alakulhatnak ki. A hatás az érlelés során is érvényesül;
    a magnum palackba töltött pezsgők fejlődése lassabb, így a hosszabb érlelési idő után is őrzik frissességüket.

    Extra Dry Magnum
    Prestige Brut Magnum
    Brut Classic Magnum

    FUTUR CLASSIQUE DESIGN

    A Kreinbacher pezsgők szimbólumai, a hóvirág és a huszárvágás, kifejezik fontos kötődésünket Somlóhoz és magyar identitásunkhoz.

    A hírnök

    A Kreinbacher pezsgők hóvirág motívumát a Somlón őshonos, számunkra szimbolikus erejű növény inspirálta. A hegy szikláinak tövében a hóvirág bont elsőként virágot a tél után, ahogyan a Kreinbacher Futur Classique is felvállalja, hogy a somlói pezsgők jövőjének hírnöke lesz.

    A virtus

    A stilizált huszárvágás a magyarság kreatív, olykor váratlan és vakmerő megoldásainak örök szimbóluma. Mi is ezzel a szellemiséggel kezdtünk pezsgőkészítésbe a Somlón. A motívum aszimmetriája a pezsgők címkéjén a birtokközpont markáns építészetében is meghatározó. A vágás teljes hosszában kettéhasítja a címkét – előtérbe helyezve magát a pezsgőt –, ezzel kifejezve, hogy mindig önmagunk elé helyezzük azokat az értékeket, amelyek megteremtésén dolgozunk.

    Hiszünk benne, hogy ha megfelelő tisztelettel kezeljük a különleges terroirt és a somlói furmint egyediségét, ha haladó szemlélettel, de tradicionális módszerekkel alakítjuk pezsgőinket,
    idővel a jövő klasszikusai születhetnek meg kezeink között.

    Kreinbacher József alapító, tulajdonos